Translate

недеља, 19. март 2017.

Utisci sa Sajma Automobila u Ženevi

Zdravo!
Motivisana skorašnjom posetom Sajmu Automobila u Ženevi, ove nedelje odlučujem da sa vama podelim utiske i, iznad svega, fotografije sa ovog fantastičnog događaja.
Sajam Automobila u Ženevi 2017
Vezano za svet automobila, ne mogu reći za sebe da sam neki veliki znalac. Za mene je auto dobar ukoliko je lepog oblika i lepe boje (ženska bolest, rekla bih), a što se tiče auta koji su više fensi od Mercedesa, tu ne znam čak ni da raspoznam marke (naravno, kod Mercedesa ne znam da razlikujem modele, ali vodim se tim da je Mečka Mečka i to mi deluje kao dobra aproksimacija). Ipak, činjenice da je moja firma na ovogodišnjem Sajmu predstavila novi koncept automobilskih guma (takozvana „Revolucija“ u svetu guma), da sam u toku istog saznala da u Hrvatskoj proizvode mnogo skupe i lepe električne automobile, kao i da sam se više puta u jednom danu zaljubila u izložene modele, dale su mi dovoljno materijala za ovaj blog post. Pa, da krenemo....
Sajam Automobila u Ženevi je događaj koji se održava svakog marta počevši od 1905.godine i predstavlja verovatno najznačajniji godišnji događaj u industriji automobila. Svake godine Sajam obiluje svetskim premijerama i kao takav predstavlja svojevrsnu trku među proizvođačima automobila ko će predstaviti lepši i moćniji model. Osim samih automobilskih kuća, česti učesnici ovog Sajma su i proizvođači guma. Od Premium proizvođača gima, ove godine su se u Ženevi predstavili Pirelli i Goodyear/Dunlop.
Na samom ulasku na Sajam, nalazi se štand Mc Laren-a čiji model 720S doživljava svetsku premijeru i istovremeno oduzima dah. Kažu da ovaj automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 3 sekunde, a da je maksimalna brzina koju može da razvije nešto više od 340 km/h. Cena, za koju možemo pretpostaviti da će biti prava sitnica, još nije poznata.
Mc Laren 720S
Ukoliko vam fotografija nije dovojlna, na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=qONckKNrkT8 možete pogledati video o ovom modelu.
Još jedan model koji mami uzdahe, a koji spada u seriju onih za koje moguće nikada niste čuli jeste Italdesign Zerouno. Italdesign je kompanija osnovana 1968. godine u blizini Torina, a danas se nalazi u većinskom vlasništvu Lamobordžini Holding-a. Radi se o kompaniji koja je svoju istoriju pisala kao partner velikim automobilskim kućama poput Alfa Romea, BMW-a, Forda, Fiata u dizajniranju njihovih modela. Ovoga puta, ipak, Italdesign Automobili Speciali predstavlja model Zerouno koji će biti proizveden samo u 5 primeraka. Radi se o mašini koja od 0 do 100km/h ubrzava za 3.2 sec, dok joj je maksimalna brzina 330 km/h. Osim karakterističnog spoja dizajna i inženjeringa, model Zerouno može se pohvaliti partnerstvom sa kompanijom Pirelli koja je za njega dizajnirala specijalne gume.
 
Italdesign Zerouno
Više o kompaniji i modelu Zerouno možete pronaći na http://www.italdesign.it/.
Osim svetske premijere, Lamborghini Huracan Performante ima i premijeru na mom blogu. J Ono što je zanimljivo o ovom modelu jeste to da on može biti personalizovan – osim spoljašnje boje, kupac ovog modela može odabrati materijal i boju za unutrašnjost svog automobila, te tako napraviti lični i jedinstven automobil. Ja bih u slučaju Huracan-a bila skromna, ovaj narandžasti je sasvim ok.
Lamborghini Huracan Performante

Više o ovom modelu, saznajte na https://www.youtube.com/watch?v=CFe2NmjTZuE.
Da li ste znali da se u našem susedstvu proizvode električni automobili vredni više od milion evra? Ukoliko niste, vreme je da čujete za automobile Rimac. Radi se o hrvatskom proizvođaču automobila koji postoji od 2009. godine, a koji trenutno broji 2 električna modela. Kompanija je osnovana od strane Mate Rimca koji ima manje od 30 godina, a o kome smo od promotera na štandu saznali da je karijeru započeo sa 19 godina kada je uspeo da BMW koji je tada posedovao pretvori u električni automobil.
Prvi model kompanije Rimac bio je Concept One koji je proizveden u 8 primeraka, a koji je, iako električni, dosezao brzinu od 305 km/h. Kako biste dobili bolju ideju o performansu ovog automobila, pogledajte video https://www.youtube.com/watch?v=eT7KKxoAvvk .
Na ovogodišnjem Sajmu u Ženevi bio je izložen i njihov drugi model pod nazivom Concept S. U pitanju je najbrži električni automobil koji će uspevati da razvije brzinu od 365 km/h, a koji će koštati oko 1.4 miliona evra.
Rimac Concept S
Više o kompaniji Rimac, možete saznati na sajtu http://www.rimac-automobili.com/en/ .
Iako je glavni utisak koji se nosi sa Sajma raznovrsnost modela koji su na njemu predstavljeni, bilo bi šteta ne pomenuti revoluciju u proizvodnji automobilskih guma koja je u Ženevi po prvi put viđena ove godine. Ona je pokrenuta od strane italijanskog brenda Pirelli koji je već dobro poznat po proizvodnji guma za automobile visokih klasa, a koji je ove godine predstavio gume u boji.
Osim 4 osnovne boje (crvena, žuta, bela, siva) koje će se naći u ponudi, biće moguće naručiti gume u bilo kojoj nijansi koja odgovara vašem automobilu. Za sada nije poznato po kojim će se cenama obojene gume prodavati (čak ni meni koja radim u sektoru cena ove firme J ) niti kroz koje kanale prodaje će one dolaziti do krajnjeg kupca, ali je sigurno da one u početku neće biti dostupne širokoj masi i da će prvenstveno biti pravljene za prvoklasne automobile i za samo nekoliko evropskih i svetskih tržišta na kojima se očekuje veća potražnja za ovim gumama (Nemačka, Italija, Engleska, Francuska, SAD, Arapske zemlje, Kina, Rusija). Srbija, obzirom da nije naročito prijateljska destinacija generalno dosta skupih Pirelli guma, verovatno će morati da sačeka jedan duži period kako bi se ove gume prodavale direktno i kod nas. Do tada, uživajte u slikama. J
Pirelli Tyre Revolution

Pirelli Tyre Revolution

Za kraj, kako bih obojila još malo kako ovaj post tako i vaše nedeljno popodne, ostavljam vam još nekoliko slika koje sam uspela da napravim tokom svog jednodnevnog u Ženevu:
 
Lexus LS 500h

BMW i8

Honda NSX

Artega Scalo

Do sledećeg čitanja,

Aleksandra

2 коментара:

  1. Fantazija ☺ ne znam koji je lepsi ! Gume su mi hit 😃 verujem da ce to doci do nas dok jos budem sposobna da vozim 😂😂😂

    ОдговориИзбриши