Translate

недеља, 26. март 2017.

Znate li koji je najjeftiniji način da odete na odmor? (drugi deo)

Zdravo!
Pre par nedelja napisala sam prvi post na temu planiranja godišnjeg odmora koji je za cilj imao da vam predstavi opcije koje možete koristiti kako biste pronašli povoljan smeštaj na željenim destinacijama (pronađite post na ovom linku). U drugom postu na ovu temu pričam vam o avionskom prevozu predstavljajući vam sajtove na kojima možete pretraživati jeftine opcije kao i ponude letova sa aerodroma koje se nalaze u blizini (Budimpešta, Beograd, Niš, Temišvar). Dobra informisanost o mogućnostima povoljnog prevoza može biti od značajne pomoći u planiranju odmora (pogotovo dok ste u fazi u kojoj nemate kristalno jasnu ideju na koju destinaciju biste želeli da idete), zato se nadam da će vam današnje preporuke biti od koristi.
Krenimo prvo sa pričom o ponudama letova sa aerodroma koje imamo u blizini. Što se aerodroma u Beogradu tiče, u prvom planu se svakako nalazi Air Serbia (o destinacijama na koje lete i prednostima i manama letenja sa njima sam već pisala u ovom postu. Opcije koje nam nudi ovaj prevoznik su raznolike, međutim obzirom da se radi o standardnom a ne niskotarifnom avio prevozniku letovi generalno ne koštaju malo. Ipak, ono što možda ne znate jeste da svakog vikenda Air Serbia ima akcije tokom kojih letove za određene gradove nudi po sniženoj ceni. Ponuda sniženih letova se menja iz vikenda u vikend, tako da je od krucijalnog značaja pratiti njihov sajt . Kako biste imali ideju o redu veličine sniženja tokom vikend akcija, reći ću vam da sam pre par nedelja povratnu kartu na relaciji Beograd – Milano umesto standardnih 160eur platila 120eur.
Druga povoljnost beogradskog aerodroma je prisustvo mađarske low cost kompanije Wizz Air (https://wizzair.com/ ) koja osim nekoliko francuskih i nemačkih gradova (koji ne moraju biti nužno letnje destinacije) nudi i prevoz na Kipar i Maltu. Letovi Wizz Air-a su ograničavajući po pitanju prtljaga – jeftine karte se nude ukoliko imate samo mali prtljag koji možete uneti u kabinu, no ako niste zavisni od broja modnih kombinacija koje ćete prošetati na letovanju oni mogu biti dobra opcija. Preporučujem vam da počnete sa gledanjem cena karata dok je još relativno rano i takođe razmislite o opcijama letovanja u junu ili septembru. Lutajući sajtom Wizz Air-a za potrebu pisanja ovog posta, videla sam da, na primer, junski letovi za Maltu imaju vrlo prihvatljive cene (malo više od 100eur).
Svoje mesto pod Suncem sve uspešnije nalazi i aerodrom u Nišu. Razlog za to je činjenica da sa njega lete čak dve niskotarifne kompanije: Wizz Air i Ryanair. Oni omogućavaju prevoz do Bazela, Malmea, Dortmunda, Berlina, Bratislave, Dizeldorfa, Milana, Ajndhovena i Memingena. Cene ovih letova su zaista povoljne i mogu da vam otplate čak i povratnu autobusku kartu do Niša ukoliko vam ovaj aerodrom baš i nije najbliži. Primera radi, povratni letovi za Bratislavu u julu mogu da se nađu po ceni od 27eur (ukoliko vas Bratislava ne inspiriše mnogo, setite se da je Beč vrlo blizu), a u Milano (koji u blizini ima jezero Komo o čijoj lepoti svedoči činjenica da na njemu letuju poznate holivudske zvezde, a i more je na 2-3 sata udaljenosti) možete ići za 31eur.
Ukoliko ste iz Vojvodine, dva aerodroma koje biste takođe trebali da uzmete u obzir su aerodrom u Temišvaru i aerodrom u Budimpešti. Temišvarski aerodrom nalazi se na oko 150km od Novog Sada i iako trenutno nema jeftinog direktnog prevoza na relaciji Novi Sad - Temišvar, tamo bez mnogo komplikacija možete stići kolima ili možete otići do Beograda odakle ćete platiti 15eur za prevoz do ovog aerodroma u jednom pravcu. Među interesantnim destinacijama na koje možete putovati iz Temišvara izdvojila bih Bari koji se nalazi na jugu Italije i za koji povratna karta u septembru trenutno košta manje od 100 eura.


Budimpešta, iako dalja od Temišvara, poseduje ogroman aerodrom sa koga možete leteti na pregršt destinacija, a dobra strana ovog aerodroma je ta što postoje transferi iz Beograda i Novog Sada koji polaze u oba pravca po više puta dnevno. Kratko pretražujući sajt kompanije Wizz Air, videla sam da se krajem maja i početkom juna mogu naći povratne karte za Barselonu po ceni od 100-120 eur, zato požurite ukoliko na umu imate ovu špansku destinaciju. Iz Budimpešte takođe možete putovatii u Gruziju koja je jedno od retkih mesta koje je u skladu sa srpskim džepom a koja nudi zaista mnogo sadržaja (i ima čak i more ;) ). Više o Gruziji čitajte u mom prvom i drugom mojim postu od pre par meseci. Ukoliko ste raspoloženi da letujete na Azurnoj obali ili na Siciliji, iz Budimpešte možete putovati u Nicu (cena povratnog leta u junu trenutno je malo iznad 100eur) i u Kataniju (cena povratne karte u septembru trenutno kreću se od 160eur pa naviše).


Ukoliko nemate dovoljno iskustva sa kupovinom avionskih karata, ono što treba da znate jeste da njihove cene mnogo variraju i da čak i letovi koje ste dan ranije gledali po određenoj ceni već danas mogu da imaju potpuno drukčiju cenu. Takođe, cena karata u letnjem periodu je mnogo viša nego inače jer avio kompanije dobro znaju da je potražnja tada jako visoka te da će se karte prodati čak i ako koštaju više. Zato je, ukoliko hoćete da kupite karte po najoptimalnijoj ceni, potrebno pratiti trend cena. Verovatno najbolji vebsajt sa koga možete pratiti cene karata je  Skyscanner. Ovaj sajt je zgodan jer je dovoljno samo da unesete datume kada želite da putujete, početnu i krajnju destinaciju, a on će vam izbaciti sve ponuđene opcije. Ukoliko, ipak, ne znate gde želite da idete a nemate ni tačno određen period (u prevodu, želite da nađete bilo šta što deluje zanimljivo, a košta malo), imate mogućnost da kao krajnju destinaciju označite opciju „Svugde“ a za mesec u kome ćete putovati označite „mesec sa najnižim cenama“. Na ovaj način, sistem će vam izbaciti opcije o kojima možda nikada niste ni razmišljali, a mogu da budu vrlo interesantne.
Ukoliko vas zanimaju jeftini letovi za daleke destinacije ili generalno kako možete leteti što jeftinije, sajt koji takođe može da vam bude od pomoći je Rushflights. Ovaj sajt redovno izveštava o akcijskim ponudama različitih avio kompanija i vrlo često na njemu možete pronaći naslove tipa „najjeftiniji letovi za .... ikad“. Ipak, jeftini letovi vrlo često mogu biti vezani za neki tačno određen datum ili aerodrom, te iako povoljna nisu uvek i optimalna opcija. U svakom slučaju, prijava na sajt i praćenje istog ne košta ništa, a postoji mogućnost da vam ukažu na neko zaista kul i jeftino putovanje. Što bi se reklo – ne može da škodi! J
Toliko od mene ove nedelje. Nadam se da će vam navedene informacije biti od pomoći. Ukoliko i sami poznajete neke slične sajtove ili opcije za jeftino putovanje, podelite svoje znanje u komentarima ispod.
Hvala na čitanju,

Aleksandra 

6 коментара:

  1. Najbolja varijanta da se ustedi na letu je kao sto si i sama navela da se prate redovno (dve tri nedelje ili duze) sajtovi wizzair-a,ryanair-a ili easyjet-a. Za let Bari Temisvar u septembru sam tako platila 15 evra jedan pravac sto je i vise nego pristupacno, a Bari i svakako savrsena letnja destinacija sa pravim italijanskim dozivljajem, a bez previse kineza sa selfie stapovima kao sto je slucaj sa Rimom.Takodje jos jedan koristan sajt za pretragu najboljih ponuda je www.azair.eu. Ps mozda mala sugestija da umesto dugackih linkova uvedes neke ikone ili slike na koje se moze kliknuti da nas odvedu do prethodnih postova. Poz :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na info, za www.azair.eu nisam znala! :)
      Takodje, hvala na sugestiji vezano za linkove, svakako bih u skorije vreme trebala poraditi na izgledu tekstova i bloga uopste jer ovo sto postoji trenutno nije bas optimalno :)

      Избриши
  2. Meni je ovo interesantno, ali pre svega korisno! Vec danas cu poceti sa pretrazivanjem, a ako nadjew nesto interesantno, javljam 😉

    ОдговориИзбриши
  3. Ne znam da li je ovako uvek, ali jedna prijateljska poruka neće biti suvišna - misli mala na nas u godina,a da ne kažem sa dioptrijom: meni je, recimo, teško da čitam ovako prelomljen tekst, tim pre što se jedva nazire ova leva tamnija strana. Ako ti nije jasno zašto, sačekaj jedno... 30 godina pa ćeš shvatiti ;)
    Puno sreće.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru! :) Radim na dizajnu ovih dana, tako da ce blog uskoro izgledati drukcije i biti prilagodjen za sve uzraste :)
      Pozdrav.

      Избриши